Google ser på dine lenkeprofil som en portefølje. Alle lenkene har varierende kvalitet og noen ganger er lenkene av en sånn art at man burde fjerne den. Eksempler på lenker det kan være greit å fjerne:

  • Når man har blitt utsatt for negativ SEO
  • Lenker fra hackede sider
  • Lenker fra spam sider
  • Utenlandske sider uten kontekst som lenker videre til deg
  • Hvis man har fått melding om en manuell straff.

Man kan fjerne lenker på flere måter, men det kan være en umulig jobb å kontakte alle webmastere og få dem til å fjerne lenker. Derfor har Google laget et eget verktøy som du kan bruke når du skal fjerne lenker. Verktøyet har det rare ordet «disavow». Det betyr i følge ordboken å si fra seg ansvaret. For å bruke verktøyet så må man ha Google Search Console aktivert. Slik fungerer det:

1.Du går inn på Google sitt verktøy som heter Disavow, klikk her for å gå dit. Velger nettsiden dette gjelder i rullegardinmenyen.

2. Du åpner en ny fane og går inn på Google Search Console og så klikker du på lenker. Da får du oversikt over alle lenker Google har registrert på din nettside.

3. Du lager en tekstfil med alle domenene du ikke ønsker at skal lenke til din nettside. Husk å kun fjern lenker som har dårlig kvalitet. Hvis du legger til en god lenke i denne filen så kan det få dramatiske konsekvenser for rangeringer til din nettside. Du kaller files for Disavow. Dersom du har Mac eller opplever problemer med å lage tekstfilen så kan du bruke dette verktøyet.

4. Du laster opp filen i fanen du åpnet i punkt nummer 1. Du vil så få en melding i Google Search Console at Google har oppdatert unntaksfilen for nettstedet ditt. Da kan du være trygg på at du har gitt beskjed til Google at du ikke tar ansvaret for disse lenkene.

Er det nok å kun oppdatere disavow fil?

Hvis du vet at det har blitt gjort dårlig SEO mot din side tidligere eller du er veldig nervøs får enkelte lenker så kan det være greit å få disse fjernet av webmasteren. Selv prøver jeg alltid å sende ut en epost til webmaster samtidig som jeg sender inn en disavow fil. Da er jeg sikker på at jeg har gjort mitt ytterste for å få lenkene fjernet.

Hvis du har fått en melding av Google om at du har en unaturlig lenke som er kjøpt eller lignende. Da vil jeg anbefale deg å få den lenken fjernet i tillegg til at du bruker disavow. Når du så søker om en revurdering så vil Google se at du har jobbet både med disavow og outreach på å rydde opp.