Et av de beste verktøyene for deg som jobber med SEO. Dette er et verktøy som er laget av Google og er gratis for deg å bruke. Veldig mange snakker om Google Search Console, men få bruker det aktivt. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men kanskje fordi det kan virke litt overveldende. Derfor har vi laget en guide til deg som gir alt du trenger å vite om Google Search Console.

Hvordan får jeg Search Console?

For å få Google Search Console så må du gå inn på Google Search Console sin nettside. Så må du legge til siden din og bekrefte denne. For å bekrefte nettsiden din så kan bruke Google Analytics , Tag Manager eller legge til en metatag. Om du er usikker på hva du burde gjøre her så anbefaler vi at du får hjelp av den eller de som vedlikeholder nettsiden din.

Bekreftelsen tar bare noen få sekunder og så fort det er bekreftet så vil du få tilgang til din egen Google Search Console.

Slik ser det ut når du logger inn på Google Search Console.

Slik bruker du Google Search Console

For å kunne bruke Search Console effektivt så må du vite hva de forskjellige områdene brukes til og hvordan du bruker disse. Nedenfor har vi forklart hvert punkt og hvordan du kan bruke det.

Oversikt

Oversikten er stedet hvor man oppsummerer de forskjellige områdene. Du kan ikke bruke oversikten til mye mer annet enn å ha en oversikt over viktige parametere. Vi prøver selv å være innom oversikten på alle mine sider hver dag hvis vi rekker.

Ytelse

Dette er kanskje området vi bruker mest og syntes er ekstremt viktig. Her kan du enkelt se hvor nettsiden din henter organisk trafikk fra og hvilke kombinasjoner folk søker etter. Du kan se hvilket land de kommer fra, hvilke sider dine besøkende besøker og hvilke enheter de bruker. I tillegg så kan du se din gjennomsnittelige plassering.

Det er utrolig hvor mye informasjon du kan få fra denne oversikten. Hvis du ikke bruker den aktivt i dag så bør du definitivt sjekke den ut.

Gjennomgang av nettadresse

Her kan du sjekke om nettadresser er indeksert av Google og om de er mobilvennlige. Hvis du f.eks ikke finner en underside, artikkel eller blogginnlegg i Google så kan du taste inn URL der å se om den er indeksert. Hvis den ikke er indeksert, så kan du be om Google indekserer den.

Selv bruker denne funksjonen når vi legger ut nytt innhold på denne bloggen. Vi ber Google indeksere det nye innholdet vi har laget. Det samme gjør vi hvis vi endrer innhold eller meta på en underside.

Dekning

Her kan du finne feil som Google finner. Det kan være sider som er fjernet uten å redirecte eller andre midlertidige feil. Hvis du ønsker at din nettside er omtrent feilfri så kan det være en fin rutine å stikke innom denne oversikten fra tid til annen.

Nettkart

Her kan du gi Google en url til ditt nettkart eller sitemap. Selv om man kan rangere helt fint ut et sitemap så kan det gjøre det enklere for Google å gå igjennom nettsiden din.

Det er som regel ikke vanskelig å lage et sitemap. Om du bruker WordPress så kan dette enkelt gjøres i Yoast som vi har skrevet mer om her. Hvis du har et annet CMS så kommer enkelte systemer med dette opp ut av boksen. Du kan som regel sjekke dette selv hvis du skriver inn www.dittdomene.no/sitemap.xml.

Mobil brukervennlighet

Du har kanskje hørt noen snakke om «mobile first». Det er ikke noe hype, folk flest bruker mobilen når de skal Google. Du bør derfor sørge for at din nettside er mobilvennlig. Under dette området i Google Search Console så kan du finne ut om din nettside er mobilvennlig og hvis den ikke er det så kan du få beskjed om hvordan du kan fikse dette.

Manuelle handlinger

Her kan du se om Google har gitt deg det man kaller en «manuell straff». Normalt vil de aller fleste nettsidene ikke ha dette. Du kan lese mer om straff fra Google her.

Sikkerhetsproblemer

Hvis nettsiden din har noen sikkerhetsproblemer som Google oppdager så vil de dukke opp her. Det kan være mistanke om hacking, malware, trojaner eller andre ting. Hvis du får en melding her så anbefaler vi at du kontakter din utvikler snarest.

Linker

Vi har tidligere skrevet om hvor viktig lenker er og hvordan enkelte lenker kan skade din rangering. Under dette området i Google Search Console så kan du sjekke hvor du har fått lenker fra. Du kan se hvem som lenker og hva slags tekst de har brukt i lenken.

Funksjoner som ennå ikke ligger i oversikten

Google byttet nylig ut den gamle Google Search Console med et nytt design og et annerledes grensesnitt. Det er ikke alle funksjoner som er lagt inn i det nye systemet ennå.

Disavow

Dette er en funksjon som du finner her. Du må ha bekreftet nettstedet i Google Search Console først. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du kan fjerne lenker fra Google.

Trenger din bedrift hjelp med SEO?

Hvis du trenger hjelp til SEO så ønsker vi veldig gjerne at du kontakter oss her for å få et uforpliktende tilbud om hvordan vi kan hjelpe deg. Vi har over 10 års erfaring og vet hva som skal til for å øke rangeringene til din bedrift. Makai tilbyr i tillegg annonsering på nett og digital strategi.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.