Den siste uken så har jeg lest mye om Hydro og hackingen av deres systemer. Nå kan det virke som om de har funnet en løsning og at de har fått kontroll på situasjonen. Det veldig mange ikke tenker på er at hacking kan ramme alle. For noen år siden så var det en bølge av hack`s av nettsider på grunn av sikkerhetshull i blant annet WordPress. Med tiden så har heldigvis sikkerheten blitt bedre og folk er blitt mer opptatt av sikkerhet.

Hvis din nettside blir hacket så er en ting at kundene ikke får opp nettsiden din eller kanskje eposten din er nede, de aller fleste overlever dette i en kort periode. Det mange ikke vet er at en hacking kan ødelegge dine organiske rangeringer i Google. Google har tidligere gått ut med at en av hovedgrunnene til at sider blir hacket er nettopp med tane på å skade noen i forhold til SEO.

En av de viktigste oppgavene til Google er å holde brukerne i trygge havner. Det betyr at dersom Google oppdager at din nettside er hacket så kan dette få ganske langvarige konsekvenser for din nettside. Selv etter at du har utbedret hackingen så kan det ta uker eller måneder til du får rangeringen tilbake. Det er derfor ekstremt viktig at du beskytter nettsiden din på best mulig måte:

  1. Begrenser antall personer med administrator tilgang
  2. Lag klare passord rutiner for alle med tilgang til nettsiden
  3. Sørg for at serveren eller webhotell du har er trygt.
  4. Hvis du kjører WordPress, Joomla eller annet OSS oppdater alltid raskt når det kommer nye oppdateringer.
  5. Bruk kun plugins, widgets og API fra trygge tilbydere
  6. Du må ha HTTPS:// på din nettside
  7. Sørg for at ingen deler passord i eposter
  8. Husk at alle servere som ikke brukes lenger må kobles av

Hvordan vet jeg om siden min er hacket?

Det er flere måter at folk oppdager at siden er hacket på. Noen opplever en slags «take over» av forsiden. Noen får henvendelser fra kunder som opplever noe mistenkelig på et eller annet vis. Dersom du har Google Search Console installert så vil Google sende deg et varsel dersom Google merker at siden er hacket.

Det er nok vanligst at Google merker det før man merker det selv. Hvis du får en melding om at siden har blitt hacket så må du ta grep med en gang. Du må raskest mulig rydde opp og når du har gjort dette så må du svare på meldingen Google sendte deg. Her må du skrive hva som var feil og hvordan du har utbedret dette. Google pleier å svar innen noen få dager på om de anser det som fikset eller ikke.

Dersom du vet at siden din er hacket men ikke fått noe beskjed av Google om dette. Da bør du fikse dette så snart som mulig, kanskje du slipper å havne på Google sin radar.

Hva er konsekvensene for SEO dersom man blir hacket?

Det tar som regel ikke lang tid å utbedre en hack, men det kan ta lang tid å utbedre konsekvensene av en hack. Hvis Google merker at nettsiden din ikke er trygg så kan det tid før den stoler på nettsiden igjen.

Noen nettsider opplever å få rankingen tilbake 24 timer etter de utbedret feilen. Enkelte kan oppleve at de aldri får rankingen tilbake etter en hack. En undersøkelse fra Wordfence viser at 45 % aldri fikk 100% sin rangering tilbake etter en hack.

Oppsummering

Det er ekstremt viktig at man tar sikkerhet på alvor. Hvis man velger å ikke gjøre det så risikerer man veldig mye. Det går bra med flertallet av de som blir hacket, men det er noen som mister alt eller deler av det de har opparbeidet seg. SEO er bare en del av de negative konsekvensene som kan komme av hacking. Løsepenger, usikkerhet blant kunder eller systemer som ikke fungerer er andre konsekvenser som også kan være veldig skadelig.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.