Negativ SEO er når noen bruker SEO-teknikker for å skade deg. Jeg har tidligere skrevet om hvor mye lenker har å si for rangering. På samme måte så kan man bruke lenker til å «angripe» en annen side. Man kan også bruke hacking til å angripe, men lenker er mye mer vanlig.

Negativ SEO er mest vanlig i konkurranseutsatte nisjer som forbrukslån, casino og i nisjer med mye affiliate markedsføring. Så hvis du driver en helt vanlig nettbutikk eller nettside så er sjansen for negativ SEO veldig lav.

Ved å rette flere hundre, kanskje tusenvis av dårlige lenker mot en nettside så kan man skade en nettside`s rangering og lenkeprofil. Litt avhengig av hvordan «angrepet» er satt opp så kan man få en algoritmisk straff eller en manuell straff. Dette kan bety tap av rangering i uker eller potensielt månedsvis.

Hvordan oppdager man negativ SEO?

Den beste beskyttelsen mot negativ SEO er at du aktiverer Google Search Console. Dette er Google sitt gratis verktøy til deg som administrerer en nettside. Hvis Google oppdager at du har unaturlige lenker, nettsiden din er hacket eller noe lignende så vil du få beskjed her. Du kan også se hvem som lenker til nettsiden din, den oversikten er noe treig.

Hvis man er spesielt bekymret for et angrep med dårlige lenker så anbefaler jeg at man ser på et SEO verktøy. Jeg har laget en liste over flere verktøy her. Hvis du bruker Mangools eller Semrush så vil du enkelt kunne følge med på nye lenker.

Hva gjør man hvis man blir angrepet med negativ SEO?

Hvis du vet at du har blitt angrepet eller du mistenker det. Da må du snarest fikse problemet. Hvis siden din er blitt hacket så må du få en utvikler til å fikse det ASAP. Hvis du har fått mange dårlige lenker rettet mot deg, da må du snarest gi beskjed til Google at du ikke vil ha de lenkene.

Google har et verktøy som heter Disavow her kan du laste opp en tekstfil med alle domenene du ønsker å blokkere fra å gi deg linkjuice.

Dersom du har blitt hacket så får du normalt en melding om dette i innboksen i Google Search Console. Da kan du sende inn en forespørsel om revurdering. Det samme gjelder hvis du har fått beskjed om at du har betalte lenker. Jeg har skrevet et eget blogginnlegg om dette her.

Hvis man følger med på lenkeprofilen til nettsiden så vil man oppdage negativ SEO før Google gjør det. Da holder det å kun oppdatere disavow filen.

Trenger du hjelp med SEO til din bedrift?

Vi kan hjelpe deg å gjøre din bedrifts nettside synlig i Google. Vår erfaring som strekker seg over 10 år gjør at vi vet hvordan vi kan øke rangeringene til din nettside og gi deg flere kunder. Les gjerne litt om hvordan vi jobber med SEO her eller hvis du ønsker at vi tar en prat så kan du enkelt kontakte oss her.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.