Når man jobber med søkemotoroptimalisering enten for en bedrift eller flere så er det uansett mye å passe på og følge med på. Da gjelder det å finne seg noen gode verktøy som fungerer bra og som har riktig pris. Behovene er forskjellig og budsjettene er samtidig forskjellig.

I mine øyne så er det ikke ett SEO verktøy som er bedre enn alle andre, men de passer til forskjellige behov. Vi har derfor laget en liten liste over både gratis og betalte verktøy som du kan vurdere. Noen av disse er veldig like og andre er forskjellig.

Google Search Console

Dette er garantert det viktigste verktøyet du bruker. Grunnen er ganske enkelt at det er her du kommuniserer med Google. Samtidig som du kan hente ut mye data som kan brukes i betalte kampanjer og for videre organisk strategi.

Det er gratis og enkelt å sette. Dersom du har Google Analytics så er oppsettet gjort på 1-2-3. Vi har skrevet en guide om Google Search Console her

SEMRUSH

SEMRUSH er et nokså kostbart system hvor billigste plan koster 99 dollar i måneden. For små bedrifter eller konsulenter som ikke har mange kunder så kan dette bli veldig kostbart. Løsningen er den beste vi vet om og vi vet at konsulenter som kun jobber med Google Ads syntes det samme. Det er derfor et verktøy som fungerer like godt for deg som jobber med SEM eller SoMe som SEO.

Alt henger sammen og det er nettopp denne «oversikten» Semrush gir, som er helt kanon for deg som jobber med søkemotoroptimalisering. Du får oversikt over søkeord, lenke, konkurrenter, delinger og rangeringer.

KWFINDER

Dette er et verktøy som er perfekt for deg som likte hva vi skrev om Semrush men som kanskje ikke har stort nok budsjett. Her får du mange av de samme verktøyene for halve prisen. Forskjellen er at de ikke er satt sammen på samme måte og Semrush går ennå mer i dybden enn det KWFINDER gjør.

Det har vært en veldig fin utvikling i KWFINDER de siste årene og er du en liten bedrift så passer pakken til KWFINDER helt perfekt. Den gir deg muligheten til å overvåke rangeringer, lenker, lage rapporter på nøkkelord og sammenligne siden din med konkurrentene dine.

Yoast

Dersom du har WordPress så er Yoast ganske så bra produkt i sin gratis form. Det gir deg muligheten til å enkelt redigere metabeskrivelser og titler. Det ligger også et lite «ratingsystem» inne på Yoast når du skriver en artikkel. Yoast analyserer siden for feil og forbedringer på metabeskrivelser og innhold.

Man kan og skal ikke stole blindt på systemer som Yoast, men det er veldig enkelt å bruke og du kan nesten ikke gjøre noe feil når du har Yoast installert.

Google Pagespeed

Hastighet og en nettsides generelle prestasjon er blitt en viktig del av SEO. Det beste produktet for å sjekke dette er etter min mening Google sin egen tjeneste som er gratis. Her får du gode tips på eventuelle forbedringer og hvordan du løser disse.

Vi har prøvd andre verktøy som koster penger og det finnes egentlig ingenting som slår Google sitt verktøy.

Screaming Frog SEO

ScreamingFrog er et fantastisk verktøy som har både en gratis versjon og en betalt versjon. Dette er et verktøy som analyserer nettsiden din teknisk på en grundig måte. Den hjelper deg å finne duplisert innhold, brutte lenker og viser eventuelle brutte lenker.

SEO Frog koster 1500,- kroner i året eller så har du en begrenset versjon som er helt gratis. Til å begynne med kan man helt fint klare seg med en gratis versjon.

Answerthepublic.com

Dette er et ganske lite kjent verktøy men en favoritt i mine øyne. Når vi skal skrive SEO artikler så bruker vi dette verktøyet hvis vi lurer på hva vi skal skrive eller hvordan. AnswerThepublic.com gir deg ideer på vinkling basert på det brukerne søker etter.

Verktøyet er kun på engelsk men med litt oversettelse så fungerer det meget godt på norske nøkkelord. Så om du har skrivesperre eller kanskje du sliter med å finne på nytt innhold for en kunde så er dette et morsomt verktøy.

Siteliner

Siteliner er et verktøy som sjekker hvor unikt innholdet ditt. Det man kan oppdage når man bruker Siteliner er at noen har kopiert innholdet på nettsiden din eller at noen har publisert innhold fra en annen side på din nettside. Siteliner kan i tillegg finne duplisert innhold på din egen side. Som Vi har skrevet om i guiden her så er unikt innhold utrolig viktig. Siteliner hjelper deg med å sørge for at innholdet er unikt.

CORA SEO

Dette er et verktøy som har fått mye buzz på SEO-forumer og har blitt anerkjent av flere av de fremste SEO-ekspertene i USA. Prisen er ganske stiv på 250 dollar i måneden. CORA bruker data fra søkeordene for å finne ut hvilke faktorer som man kan forbedre for å få bedre rangeringer.

Hvis man har budsjett til det så anbefaler vi deg å prøve CORA for å se om du liker det og klarer å jobbe med det. Det er et veldig effektivt verktøy men prisen gjør at man skal kunne bruke det 100%.

Oppsummering

Vi har valgt å ikke rangere disse fra hverandre, men heller fortelle om dem så du kan sjekke dem ut. Man har veldig ofte forskjellig behov når det kommer til system og behov. Hvis du er usikker på hva du trenger så kan du prøve de forskjellige. De aller fleste har en prøveversjon eller gratis versjon som er begrenset, men som bør gi deg en følelse av om det er verdt det.

Til syvende og sist så er det ikke systemet eller programvaren du bruker som bestemmer hvilke rangeringer du klarer å få til. Det er hvordan du bruker informasjonen og dataen du får ut av disse. Det er mange eksempler på folk som har rangert veldig bra uten å ha brukt en krone på SEO-verktøy.

Vi håper du likte vår artikkel om SEO-verktøy og håper du satte pris på vår oversikt her. Dersom du skulle trenge hjelp til SEO så må du gjerne ta kontakt med oss. Vi har over 10 års erfaring med SEO og vi kan hjelpe deg på flere måter.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.