Rett før vi gikk inn i 2019 og etterpå så har det vært et stort fokus fra flere på at «Amazon kommer til Norge». Samtidig som frykten for at Amazon kommer til Norge så har det vært en konkursbølge over detaljhandelen i Norge. Amazon kommer helt sikkert til å påvirke en del butikker og nettbutikker negativt, samtidig som at Amazon kommer til å åpne opp muligheter for veldig mange mennesker til å tjene penger.

Hvis Amazon kommer til Norge så er det greit å lære seg hvordan man kan optimalisere sine oppføringer for å få flest salg og kapre disse #1 plassene. Derfor har jeg dedikert tid og energi til å lage den ultimate guiden for deg som ønsker å ta førsteplassen på Amazon gjennom SEO.

Les også våre andre blogginnlegg:

Hvordan lage en digital strategi i 2020?

Hva er SEO?

Hvordan jobber vi med annonsering på nett for våre kunder?

Forstå Amazon sin algoritme

For å kunne rangere på toppen av Amazon så må man prøve å sette seg inn i algoritmen til Amazon. Den er faktisk ikke like hemmelighetsfull som Google sin, grunnen til det er at formålet til Amazon er mye klarere enn Google sitt formål. Amazon har som mål at de som søker etter et produkt skal kjøpe det og være fornøyd etterpå.

Du må derfor sørge for at dine annonser er relevante og at de som finner dine annonser kjøper produkter av deg. Hvis du klarer det så vil du tjene penger og dersom du ikke klarer det så vil du tjene veldig lite penger.

Det aller meste utenom produktet kan man optimalisere ved å lage en klar strategi som tar for seg alle faktorer på detaljnivå.

Relevante produkter

Som nevnt så er det ekstremt viktig for Amazon at de selger til kunder på sin plattform. Derfor er det utrolig viktig å sørge for at Amazon leser produktet ditt riktig så det vises på de riktige søkene.

Tittelen på produktet

En beskrivende tittel er kanskje en av de viktigste faktorene for å rangere på Amazon. Du ønsker derfor å ha navnet på produktet du selger i tittel. Så hvis jeg f.eks selger strikkepinner på Amazon, da ønsker jeg å skrive «strikkepinner».

Mange som er nye på Amazon de putter nøkkelordet veldig mange ganger inn i i tittelen. Dette ser unaturlig ut og de aller fleste vil velge en tittel med naturlig tekst. Skriv gjerne f.eks «Strikkepinner av norsk kvalitet fra Strikkepinner.xyz». Tittel bør inneholde følgende:

 • Nøkkelordet
 • Beskrivelse av produktet
 • Materiale produktet er laget av
 • Farge
 • Størrelse

Grunnen til at du ønsker å gi så mye informasjon i tittel er fordi du ønsker at de som klikker seg inn på produktet ditt vet hva vi de klikker seg inn på og har derfor større sannsynlighet for å kjøpe et produkt av deg.

Navnet ditt

Dette er litt ubekreftet teori men jeg har lest flere caser som viser at hvis man bruker nøkkelordet i navnet på Amazon så øker sjansen for å rangere høyere. Så hvis jeg f.eks ønsker å rangere på «strikkepinner» så kanskje jeg burde kalle meg for «Norske Strikkepinner» eller noe lignende.

Det skal sies at det finnes mange som selger på Amazon uten å ha produktet eller deler av produktet i navnet.

Nøkkelord i backend

I backend altså der du velger innstillinger og lignende for din butikk på Amazon så har du 5 linjer som har plass til 50 bokstaver hver. Dette er det man på engelsk kaller «hidden keywords». Disse er til for å gi ekstra input til Amazon om hva du selger. Dette er litt som det var i Google sine gamle dager når du manuelt la inn nøkkelordene som du ønsket å rangere på.

 • Bruk kun bokstaver
 • Ikke overgå 50 bokstaver
 • Ikke repeter samme ord
 • Bruk gjerne variasjoner og synonymer

Produktbeskrivelse

Dette er selvfølgelig et veldig viktig element når du skal selge på Amazon. Det er denne som avgjør om en kunde kjøper av deg eller ikke. Forklar på en enkel og god måte hva produktet er. Inkluder gjerne nøkkelordet her (ikke mange ganger) og husk å gjør den selgende. Jeg vil anbefale at man gjerne får noen til å lese over beskrivelsene før du legger dem ut.

I tillegg til produktbeskrivelse så kan du bruke punkter. Disse bør enkelt og kort fortelle alle fordelene med ditt produkt. Ikke prøv å bruk disse til å forklar noe komplisert og hold dem korte.

Selgende faktorer

Amazon er som sagt opptatt av å selge produkter derfor er det ekstremt viktig at man har justert alt riktig så man får flest mulig salg. Hvis du selger mest så vil du gjøre deg fortjent til førsteplassen på Amazon.

Man vet at Amazon sin algoritme ser på forholdet mellom antall besøk på dine produktsider og antall salg. Dersom du har et høyt antall besøk på produktsiden men få salg, da vil algoritmen ikke rangere deg i toppen.

Heldigvis så kan man optimalisere og prøve å påvirke dette antallet ved å ha riktig oppsett på hvert produkt.

Pris

Det er viktig å ha riktig pris på Amazon, det er kanskje en av de mest viktige og avgjørende faktorene. Hvis det finnes aktører som tilbyr samme produkt eller lignende produkter til en betydelig lavere pris enn deg så vil du mest sannsynlig få svært få salg. Når man får få salg så vil Amazon sin algoritme få dette med seg og vil derfor rangere deg dårligere.

Den beste måten å prise produktene er å gjøre litt research på markedet før man bestemmer prisen. Hvis man har et «premium» produkt så bør dette komme frem på en god måte i beskrivelsen.

Bilder

Du vet selv hvor viktig bilder er når du handler i en nettbutikk. Det er selvfølgelig ikke noe forskjell hos Amazon. Du må ha store bilder av høy kvalitet som viser produktet du selger. Hvis alle har omtrent samme produktbilder så kan en god ide være å prøve å skille seg ut på bildene av produkter.

Amazon Reviews/Anmeldelser

Amazon bruker stjerner for å vurdere produkter og selgere. Det er ekstremt viktig å ha gode tilbakemeldinger. Hvis du har en veldig dårlig score så vil dette påvirke din rangering i søkeresultatet til Amazon.

Hvis man har dårlige anmeldelser så er en god strategi å bruke den samme som jeg nevnte i blogginnlegget om Google anmeldelser. Du burde svare på de, tilby refusjon og prøve å ordne opp. Da fremstår man som seriøs.

Så hvordan lykkes man på Amazon?

For å oppsummere så er det i grunn kun en måte å få suksess på Amazon og det er å selge nok til at Amazon sin algoritme syntes at du at du er god nok til å ta i mot trafikken.

Man vil kunne rangere bra på Amazon om man har:

 • Konkurransedyktige pris
 • Gode beskrivelser
 • Gode bilder
 • Fokus på gode anmeldelser

Om du ønsker en innføring eller råd om hvordan din bedrift kan jobbe mot Amazon sitt inntog i Norge så ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

Øk salget i nettbutikken nå!

Få innlegget som Ole Petter har skrevet om krisesalg i nettbutikken direkte i din e-post.

You have Successfully Subscribed!