Vi har tidligere skrevet guiden om hvordan din bedrift kan bli synelig på Google. I den så går vi igjennom alle faktorer som er viktig for å kunne være synlig i Google. Der fremhever vi hvor viktig lenker er for å kunne rangere godt i Google og at man må legge en strategi for å få lenker inn til nettsiden.

Vi har derfor laget en guide til deg som ønsker å bygge lenker organisk. Om du skulle trenge hjelp til å lage en super lenkestrategi så ta kontakt med oss her for å få et uforpliktende tilbud.

Ikke ta en shortcut!

Før man begynner å bygge lenker så bør man lest igjennom Google sine retningslinjer. Hvis man bryter disse så kan man risikere at nettsiden får en straff og da spiller det ikke noe rolle hvor mange lenker du har. Man er som regel innafor retningslinjene hvis man ikke:

  1. Kjøper lenker
  2. Skjuler lenker i annonser
  3. Skjuler lenker
  4. Bruker PBN (nettverk av flere nettsider som sprer fake linkjuice til modersiden)

Det er veldig mange som bruker metodene ovenfor og for å være ærlig så kan de fungere veldig godt, helt til de ikke gjør det lenger. Det er mye bedre å bygge lenker organisk og bruke en strategi som holder vann over flere år.

Gå igjennom tidligere omtaler

Den kanskje enkleste måten å få opp antall lenker er å gå igjennom omtaler av deg, din bedrift eller andre i bedriften din. Her er det ofte nok å gjøre noen Google søk. Hvis du f.eks har omtaler i magasiner, lokalaviser eller på andre nettsider. Kontakt den som har det redaksjonelle ansvaret og spør om de kan gjøre om firmanavnet til klikkbar lenke. Her er forslag på mail du kan skrive:

Hei,

Jeg ser at dere har en utrolig fin artikkel om Makai.no. Kunne dere lenket navnet Makai.no, slik at de som ønsker å vite mer kan få mer informasjon?

Takk for din tid!

Mvh

Disse epostene må selvfølgelig tilpasses den du sender til. Hvis du kjenner personen eller vet hvem de er så bruk det i meldingen. Jo mer du har på «knaggen» desto bedre for resultatet.

Vår erfaring er at de aller fleste gjerne lenker tidligere omtaler uten noe problemer. Hvis noen sier nei så må man selvfølgelig respektere dette og hoppe videre.

Hvem er det naturlig at lenker til deg og omtaler din bedrift?

Alle bedrifter og personer har relasjoner. Det kan være noen du har levert en tjeneste/produkt til eller noen du har kjøpt fra. Det kan være en ny stor kunde du har signert en avtale med eller en ny samarbeidspartner. Hvis den andre parten har en nettside med en nyhetsside eller bloggside så kan man lage en sak ut av dette. Eller man kan være en referanse på nettsiden.

Hvis en kunde av meg har kjøpt søkemotoroptimalisering av meg og var fornøyd med tjenesten så hadde det vært helt naturlig om jeg hadde skrevet en artikkel om denne kunden eller lagt ut en referanse av denne kunden. Da hadde kunden fått en lenke fra min nettside.

Dette er jo ikke bare bra for SEO men det bygger også opp «trust» rundt din bedrift. Før noen kjøper noe av deg så kommer de til å Google din bedrift og kanskje ditt navn. Hvis du har flere positive omtaler så vil det garantert hjelpe på salget ditt.

Hvor har konkurrentene dine lenker fra?

Hvis du har konkurrenter som gjør det bedre enn deg så kan du enkelt finne ut hvor de har fått sine lenker fra. Da kan man bruke et verktøy som f.eks Linkminer.com. Her kan du legge inn URL til din konkurrent å få listet opp alle lenkene de har til sin nettside. De som lenker til din konkurrent, kan like gjerne lenke til deg.

Så hvis vi skal bygge lenker til Makai så kan vi gå inn å se på våre konkurrenter. De har mest sannsynlig mange lenker som for oss vil være umulig å få, men det vil nesten alltid være noen som kan lenke til oss. Et eksempel på dette kan være blogginnlegg eller artikler som omhandler SEO. Her kan innholdet være utdatert eller gammelt. Da vil vi sende en epost for å påpeke hva som er utdatert og spør om de kan oppdatere innholdet for å ikke gi ut feil informasjon. Hvis de svarer positivt på dette så kommer vi til å spørre om de kan lenke til søkemotoroptimalisering.com.

Det samme gjelder oversikter over tilbydere. Hvis vi finner lister over tilbydere av SEO eller lister over gode nettsider som omhandler SEO. Da sender jeg en hyggelig epost til forfatteren av denne posten og spør om de kan inkludere min nettside.

Når man sjekker hvilke lenker konkurrentene har så kan man ofte finne ut hvilken strategi de har og kopiere den. Et godt eksempel på dette er når vi sjekket mine konkurrenter på SEO. Da fant jeg et byrå som hadde laget en egen strategi om å få lenker på en veldig kreativ måte som jeg ikke skal avdekke her. Strategien var svært effektiv, helt lovlig og de fikk over 20 lenker på en veldig kort periode.

Når man gjør disse undersøkelsene så vil man nesten garantert komme over noen som bryter retningslinjene til Google. Dette skal man ikke kopiere. Hvis man ønsker så kan man rapportere nettsiden til Google og se om de vil ta tak i juksemakerne selv.

Spre nyheter om din bedrift

Hvis du har signert en ny stor kunde, skal ansette eller du har hatt et utrolig bra år. Lag en nyhet om det og spre den til alle steder du tror kan ha interesse av dette. Lokalaviser, fagblader eller blogger som du tror kan ha interesse av denne nyheten. Selv om du er en liten aktør så er det helt utrolig hvor mye omtale man kan få hvis man bruker det riktig. Slik gjør du det:

  1. Publiser nyheten på din nettside
  2. Finn alle nettaviser og nettsider som du tror vil ha interesse av det
  3. Send en hyggelig epost til den personen som er ansvarlig for nettsiden med lenke til nyheten

Dersom noen plukker opp nyheten din, ikke be om lenken med en gang. Du spør om lenken etter saken er publisert. Veldig mange vil automatisk lenke til nyhetssaken din, så kontakter du kun de som ikke gjør det.

Det man skal være oppmerksom på er at man ikke burde gjøre dette for ofte. En lokalavis vil f.eks ikke publisere 10 saker om deg i året, men kanskje 1-2.

Engasjer deg i din bransje

Dette er en svært effektiv måte å få lenker og kunder på. Hvis en avis skriver en sak hvor du enten er uenig eller mener at de har feil. Kontakt journalisten direkte og forklar dem ditt synspunkt. Det finnes utrolig mange som har brukt denne metoden for å bli kjent og bli en «autoritet» i sin bransje. Hvis du ønsker å bruke denne strategien så holder det ikke å gjøre det en gang, men du må gjøre det mange ganger. Til slutt så vil journalistene ringe deg når de lurer på noe rundt din bransje.

Med tiden så vil det at du er en autoritet naturlig gi deg flere lenker og ikke minst flere kunder.

Oppsummering

Hvis du er en liten bedrift så klarer du kanskje å oppfylle alle disse hattene. Om du er en større bedrift så må man lage en strategi og gi de ansatte forskjellige «roller» for å kunne realisere dette. Dette kan gjøres i liten eller stor skala, men uansett så vil dette øke antallet lenker inn til din bedrift.

Hvis du trenger hjelp til å se hvordan din bedrift kan få flere lenker organisk eller naturlig så kontakt oss her. Hvis du ønsker å lese litt om hvordan vi jobber med SEO så kan du lese vårt blogginnlegg her.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.