Har du noen gang lurt på hvordan Google rangerer søkeresultatene når du søker etter noe? Bak søkeresultatet så ligger det algoritmer som ser på mange forskjellige faktorer. Inntil 2015 så var koden til Google oppdatert manuelt. Det betyr at det tidligere var enklere for andre å optimalisere og manipulere Google til å vise deg et søkeresultat. Hvis du sammenligner søkeresultatet i 2015 med søkeresultatet nå så har det blitt mye bedre.

En av de viktigste grunnene til at Google gir oss et bedre resultat nå, er nettopp på grunn av AI. I 2015 så bekreftet Google at de hadde oppdatert algoritmen sin med noe som heter RankBrain. RankBrain er en maskinlærings algoritme som skal forstå formålet med søket ditt. Den bruker AI for å forstå formålet til søket ditt. Rank Brain ser i tillegg på hvordan brukerne bruker søkeresultatet de ser. Så blir denne informasjonen kombinert med andre faktorer.

Google lagde ikke RankBrain for å «leke» med AI. Grunnen til at de lagde RankBrain var at det var hele 15 % av alle søkeord som Google ikke forstod. Google klarte ikke å forstå nye ord, sammenhenger mellom ord eller formålet med ordene. Så målet med RankBrain var at man skulle forstå brukerens «intent» med søket, altså hva søker det egentlig etter.

Når Google ba de skarpe utviklerne bak Google Search om å velge seg ut det beste søkeresultatet for et søkeord og så ba de RankBrain om å gjøre det samme. Da leverte RankBrain 10 % bedre enn utviklerne.

Algoritmen til Google baserer seg på over 200 faktorer, men de 3 viktigste faktorene er det en omtrentlig konsensus om at er:

Google kommenterer veldig sjeldent rundt oppdateringer i algoritmen og omtrent aldri hva som er viktig for algoritmen. Før RankBrain så var oppdateringene færre og mindre dynamisk. Nå endrer algoritmen seg hele tiden når noen søker og klikker seg inn på et søkeresultat. Det gjør at man kan få forskjellige søkeresultater fra dag til dag.

Det morsomme er at når man snakker om AI så er det veldig mange som trekker på skuldrene og tenker at det ligger langt frem i tid. De tenker kanskje ikke over at det kanskje var nettopp AI som bidro til at du havnet i en nettbutikk, fant et hotell eller fant denne bloggen?!

Les gjerne vårt utfyllende blogginnlegg om SEO og hvordan du kan øke rangeringene til din nettside her!

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.