Når du søker jobber så er det mye man ikke kan forutse. Du kan ikke forutse med sikkerhet spørsmålene du får i et intervju og du kan heller ikke forutse kjemien på et eventuelt intervju. Det du faktisk kan forutse er at før de i det hele tatt kaller deg inn på et intervju så skriver de navnet ditt inn i Google. Dersom det ligger noe som kan gi feil inntrykk av deg, så kan det være avgjørende om du får komme på intervju eller ikke. Dette er en veldig god grunn til å kontroll over søkeresultatet på ditt navn.

Det er enklere å ta ting med en gang de dukker opp enn lenge etterpå. Derfor anbefaler jeg alle at de oppretter et varsel i Google på sitt eget navn. Det kan du gjøre enkelt og gratis her. Jo lenger tid det går, desto vanskeligere blir det å fjerne ting fra Google.

Hvordan få ting fjernet fra Google?

Det store spørsmålet er hva man gjør når man oppdager at en eller flere uheldige ting rangerer i Google. Det kan være:

  • Gamle blogginnlegg
  • Innlegg på forum skrevet av deg
  • Innlegg du har skrevet på Facebook siden til folk
  • Innlegg på forum andre har skrevet om deg

Det første man burde gjøre er å kontakte de som drifter nettsiden eller tjenesten. Små norske nettsider pleier å fjerne slikt etter en rask henvendelse men det kan være vanskeligere på de større nettsidene. På internasjonale nettsider så kan det være ennå vanskeligere.

Når man spør om å få ting fjernet så vil noen oppleve å få nei fordi eieren av nettstedet ønsker å beholde posten. Grunnen til det kan være at den får inn mye trafikk eller at hvis han fjerner et innlegg så åpner han opp for å måtte gjøre det for alle. Et godt alternativ hvis personen sier nei, det er å spørre om de kan endre navn til anonym eller sladde navnet helt.

Andre ganger vil man få et nei fordi de mener at omtalen er viktig for andre. Det kan være f.eks omtaler relatert til næringsvirksomhet eller andre ting. Hvis du mener at dette er uberettiget så vil jeg anbefale å få hjelp av en advokat.

Hvor lang tid tar det fra ting blir fjernet til Google oppdaterer sitt søkeresultat?

Dette er individuelt på hver nettside men normalt så tar det ikke mer enn 4-5 uker på de aller fleste nettsider. Det kan ta lenger tid og dette er en prosess du ikke kan påvirke. Det hjelper ikke å ringe Google eller sende en epost.

Hvis du syntes det går veldig treigt så kan du spørre om nettsiden(e) som fjernet oppføringen på nettsiden kan gå i Google Search Console og be Google hente siden på nytt. Dette tar litt tid og de aller færreste vil nok gi deg denne tiden.

Hva gjør jeg når de sier nei til å fjerne innhold?

Dersom en nettside eller tjeneste ikke fjerner innhold så kan du få veldig god hjelp av Slett Meg. I tillegg til informasjon så kan du få gratis rådgivning og hjelp til å fjerne innhold som omtaler deg på nettsider.

Prosessen med Slett Meg kan ta litt tid, da anbefaler jeg at man gjør det man kan for å påvirke hva som vises på første siden. Dette kan man gjøre ved å bruke teorien bak søkemotoroptimalisering. Den beste måten å ta plass på Google er å lage en nettside med navnet ditt. Det er kjempe lett å lage en nettside og det koster ikke mye å registrere domene.

En nettside er en fin måte å lage innhold som utrangerer det du eventuelt ikke vil at skal være synlig. I tillegg så er det en fin måte å skille seg ut i søknadsbunken. Hvis du fyller nettsiden med informasjon om deg, CV og kanskje noen blogginnlegg innenfor ditt fagområde så er dette noe Google vil vise når folk Googler ditt navn.

I tillegg til en nettside så kan lage en profil på sider som LinkedIn, Twitter, YouTube, Instagram, Pinterest og lage en About.me side. Husk at for at disse sidene skal dukke opp når noen skriver inn ditt navn på Google så må du la profilene være offentlige, denne innstillingen gjøres på din profil.

Oppsummering

Det er mye enklere å vise nettvett og tenke igjennom ting før man publiserer ting på nett. Hvis man ønsker å få noe fjernet så må man være forberedt på at det kan ta tid og at det heller ikke er noe selvfølge.

Alle bør ta kontroll over sitt navn på Google og sørge for at det ser ut på den måten du vil.