Den største utfordringen for alle grundere og nyetablerte bedrifter er som regel å få kunder til å kjøpe produktet eller tjenesten de leverer. For å nå de potensielle kundene så er man nødt til å være synlig på en eller annen måte. Det kan være avisomtaler, annonsering på nett eller det kan være SEO. Selv følger jeg ivrig med på flere norske startups, jeg beundrer veldig mange av dem men samtidig så irriterer det meg at de ikke tenker på søkemotoroptimalisering fra start.

For veldig mange av disse så er det ikke veldig store ressurser som skal til for å øke sin synlighet i Google betraktelig og den organiske trafikken kan være gull verdt:

  • Organisk trafikk har høyere kvalitet enn betalt trafikk
  • Det gir din bedrift høyere autoritet og kredibilitet
  • Høyere ROI enn andre former for markedsføring

Man skal selvfølgelig ikke kun satse på SEO men man bør satse på SEO fra dag en, på lik linje med all annen form for markedsføring. Det er nettopp her på dag 1 at veldig mange gjøre det vanskelig for seg selv. De aller fleste startups starter med en nettside. Hvis man allerede i denne prosessen begynner å tenke på SEO så kan mye være gjort og man kan legge et grunnlag som man kan høste frukter av i lang tid. Dersom man gjør feil i starten så er det ofte veldig kostbart både i tapt eksponering og tid som går med til å optimalisere eksisterende nettside. 

Ved å lage en SEO-strategi fra start så kan man tidlig få en positiv effekt i sin organiske trafikk uten veldig mye innsats. Det handler om små enkle ting som du kan gjøre for å skape mer organisk trafikk til din nettside. 

SEOGUIDE FOR STARTUPS

Nedenfor har jeg laget en liste huskeliste for deg som har eller skal starte en startup. Den er basert på egne erfaringer og fra feil jeg har hjulpet kunder med å rette opp i.

Kan søkemotoren lese nettsiden min?

Sørg for at nettsiden din kan leses av Google. Hvis man lager en nettside hvor man f.eks har en tjeneste eller en annen funksjon så tenker utvikleren ofte ikke på SEO. Da kan man havne i en situasjon hvor Google ikke klarer å lese nettsiden din korrekt. Det finnes løsninger som kan «speile» disse nettsidene korrekt men det er ikke alle som benytter seg av disse. Sørg derfor for at din nettside blir lest korrekt av Google.

Sørg for at nettsiden er rask og mobilvennlig

Folk hater å vente og det vet søkemotorene. Derfor bør du sørge for at nettsiden din er rask. I tillegg så bruker folk flest mobilen når de sitter på Google. Det er derfor veldig viktig at nettsiden din er mobilvennlig.

Du kan sjekke hastigheten på nettsiden og om siden din er mobilvennlig ved å koble opp Google Search Console. Dette er et gratis verktøy fra Google til deg som driver nettsider. Jeg liker å se på dette som «kommandosentralen» for oss som driver nettsider.

Hva søker kundene egentlig etter?

Vi mennesker elsker å finne opp nye ord på ting. En vanlig feil som ikke bare gjørs av startups, men også vanlige bedrifter er å glemme hva kunden faktisk søker etter. Et veldig godt eksempel på dette var når SBANKEN lanserte sitt forbrukslån. De kalte sitt forbrukslån for «brukslån». Det er 70 søk i måneden på brukslån, men på forbrukslån så er det over 14000 søk. Når SBANKEN endret dette til «forbrukslån» på sin nettside så spratt de opp på førstesiden i Google. Det er selvfølgelig mulig at de gjorde andre tiltak i tillegg, men et veldig godt eksempel på at man bruker feil ord.

Derfor vil jeg anbefale alle startups å lage en søkeordsanalyse før de lanserer nettsiden sin. På den måten så kan de vite hvilke ord de potensielle kundene bruker når de søker etter produkter eller tjenester relatert til det de driver med.

Lag innhold

Innhold er ekstremt viktig for å kunne rangere i Google. I tillegg så har folk blitt vandt med å finne alt de trenger å vite på nett. Det er derfor veldig viktig at man bruker tid på å lage innhold som rangerer. En underside bør helst ha mellom 800-2500 ord. Ennå mer viktig er det at innholdet er relevant og ikke minst engasjerende, du ønsker ikke at den som klikker seg inn på nettsiden din skal klikke seg ut med en gang.

En vanlig tabbe er som veldig mange nystarta bedrifter gjør er å opprette en underside, skrive noen få linjer og deretter si til seg selv «vi fyller siden med innhold etterhvert». Dette er å kaste bort tid, det tar gjerne mellom 1-3 måneder før innhold setter i Google. Det er derfor mye enklere å ha fokus på å fylle nettsiden med innhold fra dag 1.

Når man skriver innhold så er det viktig at man bruker ordene man ønsker å rangere på. Hvis man som startup ikke har tid til å lage innhold eller ser på seg selv som habil nok så kan det være en god investering å kjøpe dette fra f.eks en leverandør som oss.

Vi kan hjelpe deg med innhold, kontakt oss her eller les mer om hvordan vi jobber med innhold her!

Titler og metabeskrivelser.

Når folk søker i Google så kommer det opp en tittel og en beskrivelse under siden. Denne kan man optimalisere som en annonse. Hvis du har WordPress så finnes det enkle plugins som er gratis hvor du enkelt kan oppdatere tittel og metabeskrivelse. Jeg har skrevet en helt egen artikkel om hvordan du skriver gode metabeskrivelser her.

Man bør implementere dette når man lanserer nettsiden sin og hvis du allerede har lansert nettsiden din. Da bør du snarest oppdatere metabeskrivelsene på undersidene du har i dag.

Linker

Helt siden Google ble lansert så har linker vært en av hovedpilarene bak en rangering i Google. Med årene så har innhold og brukervennlighet blitt viktig, men linker er fortsatt veldig viktig for å kunne rangere i Google.

Som startup så vil man i mange tilfeller få omtaler og artikler skrevet om seg. Hvis du fra start prøver å få en lenke for disse omtalene så gir du nettsiden din en god start i Google. Jeg vil anbefale alle startups å hele tiden tenke på å akkumulere lenker til sin nettside. For hver lenke du får fra en troverdig kilde, desto større er sjansen for høyere rangering av din nettside.

Derfor anbefaler alle å lage en strategi som man jobber med kontinuerlig for å få lenker inn til sin nettside. Jeg har skrevet et helt eget blogginnlegg om hvordan du kan bygge linker inn til din nettside organisk.

Trenger din startup hjelp til SEO?

Da kan jeg hjelpe deg til en veldig fornuftig pris. Jeg jobber daglig med SEO for flere kunder og har gode referanser. Jeg tilbyr implementering av SEO, kurs i SEO og rådgivning.

Ta kontakt med oss her for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg med SEO her!

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.