I dag kunne vi lese i en artikkel på SearchEngineLand.com at Google har sendt ut en spørreundersøkelse til flere brukere av Google sin katalogvirksomhet med navnet Google My Busisness. I denne undersøkelsen så spør Google hva de hadde vært villig for å betale for flere av funksjonene som i dag er gratis.

Frem til nå så har Google My Business vært gratis og ikke minst så har det vært mulig å optimalisere disse for lokalt søk. Plasseringen her har vært organisk og for veldig mange så kommer det mye kundetrafikk fysisk fra disse oppføringene i søkeresultatet og på Google Maps.

Dersom Google begynner å ta betalt for oppføringer i Google My Business så vil nok flere oppleve en nedgang med mindre de betaler for dette. Litt på lik linje som da Facebook omgjorde på sin algoritme slik at man booste poster på Facebook for å bli synlig for alle.

Hvor sannsynlig er det at Google tar betalt for disse oppføringene?

Det er veldig vanskelig å si om Google kommer til å gjøre noe med dette. For det første så trenger det ikke å bety noe at Google sender ut en slik undersøkelse. Enhver kommersiell bedrift ønsker å tjene penger og finne nye måter å tjene penger på.

Samtidig så har Google alltid vært flinke til å skille mellom «organisk» og «betalt» søk. Mange vil nok kanskje hevde at det skillet er blitt noe vagere med årene, men det er der fortsatt.

Men jeg har betalt for Google My Business?

Det er veldig vanlig at byråer tar seg betalt for å sette opp en Google My Business oppføring for deg. Selv om oppføringen i seg selv er gratis så tar det en tid å få den og optimalisere den for lokalt søk. Derfor kan du allerede ha betalt for å få optimalisert og laget din oppføring hos Google.

Dersom Google skulle endre det slik at Google My Business begynte å koste penger så vil det ikke ha noe å si om du har betalt for den før til et byrå. Google vil be om penger av deg uansett.

Når kan det komme?

Hvis Google gjorde undersøkelser på det så kan det i teorien komme relativt raskt. Google sin metodikk er ikke å vente lenge med å innføre ting, men informasjonen fra Google My Business må analyseres og det er ikke sikkert at det er betalingsvilje der.

Tiden vil vise om det kommer. Jeg hjelper deg gjerne dersom du trenger hjelp med lokal seo. Jeg kan sette opp en Google My Business for deg og hjelpe deg med å optimalisere den for at du skal få flere salg.