Søkemotoroptimalisering blir enklere, mer effektivt og har større sjanse for å lykkes dersom du lager en strategi. Hvis man lager en strategi, plan for implementering og evaluering så har man i grunn nøkkelen til suksess.

Som med alle andre ting, en strategi fungerer kun hvis man bruker den aktivt. For at den skal bli brukt så må den være realistisk og samtidig så må man sette seg noen vågale mål.

Vi har laget en del strategier opp igjennom årene, noen ganger i hodet og andre ganger på papir. Den beste måten er å forevige det på papiret eller på en skjerm. Nedenfor går vi igjennom punktene vi mener en strategi for søkemotoroptimalisering må inneholde og hvordan vi ville jobbet med denne.

1. Hvor er jeg i dag?

For å kunne vite hvor man skal i fremtiden så må man vite hvor man er nå. Man trenger å spørre seg selv følgende spørsmål:

 • Hvordan er den organiske trafikken inn til nettsiden min i dag?
 • Hva rangerer jeg bra på i dag?
 • Hva rangerer jeg dårlig på i dag?
 • Hvordan fungerer nettsiden min i dag?
 • Hvilke søkeord er viktige for deg?
 • Hvordan er innholdet på nettsiden min i dag?
 • Hvordan presterer jeg i forhold til mine konkurrenter?

Dette er viktige spørsmål som på en måte danner kursen videre for hvor man satser videre og målene man setter for fremtiden. De fleste av disse spørsmålene ovenfor gjennomgår jeg normalt i en SEO rapport. Det kan derfor være en perfekt start med en SEO rapport.

2. Hvor vil jeg?

Hva vil du med din investering i SEO? Uten å vite dette så er det vanskelig å lage en SEO strategi. Om 12 måneder så vil du:

 • Øke den organiske trafikken med 50 %
 • Rangere #1 for søkeord x og rangere #1 for søkeord y
 • Nettsiden skal være super raskt
 • Innholdet skal holde god kvalitet
 • Jeg skal være bedre enn alle mine konkurrenter

Dette her var kanskje noe teite eksempler, men det er viktig å være detaljert på målene. Jo mer spesifikk du er, jo bedre. På bakgrunn av disse så kan man jobbe veldig konkret med optimaliseringen.

Hvis man lager en strategi for 12 måneder så kan det være veldig greit å bruke disse punktene for å måle hvor suksessfull SEO strategien har vært.

3. Hvem gjør hva og hvordan?

Dette er et av de viktigste punktene i hele strategien, hvordan og hvem skal implementere disse punktene. Det er naturlig å stille seg spørsmålene:

 • Hvordan kan jeg øke rangeringen på søkeord Y?
 • Hvordan kan jeg øke rangeringen på søkeord X?
 • Hvordan kan jeg øke hastigheten på nettsiden min?
 • Hvordan jeg kan få ennå bedre innhold på nettsiden min?

Her blir det å prøve å finne ut hvilken «medisin» som skal brukes og hvem som skal gjøre dette. Det kan være vanskelig å finne ut hvordan man skal nå disse målene, men med en konsulent (meg f.eks) så kan du få hjelp til å finne ut tiltak man trenger og lage en plan for implementeringen av tiltakene.

4. Evaluer

«Det er aldri for sent å snu»

Severin Suveren

Det er utrolig viktig å hele tiden evaluere og gjøre tilpasninger for å nå målene man har satt seg. Hvis man lager en SEO strategi for en periode på 12 måneder så kan mye ha endret seg på disse månedene. Google kan ha kommet med en ny algoritme, du kan ha mistet noen lenker eller kanskje du har mistet noen ansatte. Uansett, ting endres og man må tilpasse seg.

Derfor bør man hver måned gå igjennom målene og se hvordan man ligger an. Det er fra kritikk og kritiske øyne man blir bedre og ennå litt bedre.

En god rutine på evaluering er at man lager en månedsrapport som går på hvordan man ligger an i forhold til målene man har satt seg. Denne burde sendes ut til alle som på en eller annen måte kan bidra her. Dersom du er kunde hos meg, så får du en månedsrapport i slutten av måneden. Hvis man har en SEO strategi så kan den rapporten tilpasses slik at dette ikke blir merarbeid for deg.

Vi tror du også vil like vårt blogginnlegg om hvordan og hvorfor din bedrift burde lage en digital strategi for 2020.

Ønsker du hjelp med SEO?

Det kan være vanskelig å komme i gang med effektiv SEO, vi har over 10 års erfaring med SEO og hjelper deg gjerne med SEO. Vi kan hjelpe deg med SEO-strategi, implementering av SEO og kurs innenfor SEO. Du kan lese mer om hvordan vi jobber med SEO her og du kan ta kontakt med oss her for å få et uforpliktende tilbud på SEO.

11 SEO TIPS

Ole Petter har laget en liste med sine 11 beste SEO-tips. Få dem på e-post ved å legge igjen e-postadressen din her.

Takk. Om få minutt vil du motta 11 SEO tips på e-post.