Dette blogginnlegget ble opprinelig skrevet av Ole Petter før vi slo sammen Søkemotoroptimalisering.com med Vikse. Vi vil veldig gjerne oppfordre deg til å ta kontakt om du trenger hjelp til innhold i sosiale medier her!

For rundt 4 uker siden så opprettet jeg Instagram-kontoen til Søkemotoroptimalisering.com. Når jeg leste meg litt opp på Instagram så kom jeg over en annonse for en Instagram-robot som bruker AI og maskinlæring for å «automatisere Instagram». Jeg er en sucker for roboter og automatisering så jeg tenkte at dette kunne bli en morsom case, selv om dette går litt utenfor søkemotoroptimalisering.

Prisen på roboten var 39 dollar i måneden, det tilsvarer rundt 331,- og er mye billigere enn om noen skulle «bygge» opp kontoen min. Jeg var ikke så opptatt av hvor mange følgere jeg skulle få men at jeg skulle få de riktige følgerne. For å gi roboten informasjon om hvem jeg ville at skulle følge meg så ga jeg roboten informasjon om:

  1. Finne personer som liker, engasjerer seg eller følger hashtagger. Her la jeg inn flere relevante hashtagger som søkemotoroptimalisering og markedsføring.
  2. Jeg ga roboten informasjon om hvilke andre Instagram-kontoer jeg tror mine potensielle følgere liker, engasjerer seg og følger.

Etter å ha oppgitt den informasjonen så bestemte jeg hvilke kommentarer roboten kunne bruke og i hvilket tempo jeg ønsket at den skulle jobbe. Siden jeg liker å være effektiv så valgte jeg selvfølgelig at den skulle jobbe på raskeste måte.

Jeg lot roboten få lov til å :

  • Følge
  • Avfølge
  • Kommentere
  • Like

Innhold på kontoen må man selvfølgelig lage selv.

Hva var målet?

Målet var at roboten skulle ta seg av jobben med å bli lagt merke til. Det betyr at den i hovedsak skulle bygge relevante følgere til kontoen. Målet var derfor å få så mange relevante følgere som mulig.

Resultatet

Jeg lot roboten «jobbe» i 4 uker, helt uten at jeg gjorde annet enn å oppdatere den med innhold. På disse 4 ukene så fikk jeg 372 følgere, de aller fleste norske og veldig mange relevante følgere. Nå er vi nede på 368 følgere og det virker som et stabilt antall. Det virket som om roboten gjorde den beste jobben i starten, etter omtrent 2 uker så merket jeg at de den følgte, likte og engasjerte seg i kanskje var mindre relevante.

I starten så lot jeg roboten få lov til å kommentere, men jeg slo av denne funksjonen etterhvert. Grunnen er at det for meg virket litt som spam, men dette var samtidig den mest effektive måten å få følgere. Det er derfor mulig at det kun var jeg som oppfattet det. Flere svarte på kommentarene roboten la inn. Hadde jeg latt den fortsette med det så ville nok antallet følgere vært noe høyere.

I tillegg så fikk jeg 2 henvendelser på DM fra denne automatiserte trafikken. Disse har ikke materialisert seg til noe konkret. I tillegg så fikk jeg 51 besøkende på nettsiden Søkemotoroptimalisering.com.

Postene jeg har lagt ut på Instagram har ifølge min samboer Marianne Vikse som er ekspert på sosiale medier et stort forbedringspotensiale. Hvert av innleggene fikk mellom 7 og 30 likes.

For 2 dager siden fikk jeg en advarsel av Instagram. De hadde tydeligvis registrert at jeg hadde en tredjepart som logget seg inn på kontoen min. De ba meg endre passord. Da hadde jeg hatt roboten på maksimal hastighet i 4,5 uke. Da bestemte jeg meg for å fjerne roboten, det var aldri intensjonen å ha den på i lang tid.

Brudd på Instagram sine regler?

Etter å ha lest Instagram sine «terms of use» så kan jeg konkludere med at roboten jeg brukte, bryter med Instagram sin regler ved bruk av API. I tillegg så bryter roboten jeg brukte opptil flere punkter på Instagram sin «plattform policy». Jeg tok en prat med tilbyderen av roboten jeg brukte, de bekreftet at man kunne få en advarsel fra Instagram men de svarte «the platform operates well within the constraints of Instagram».

Jeg tror Instagram flagget kontoen fordi jeg hadde på høyeste hastighet. Man bestemmer selv hvilket tempo roboten skal ha, så dette kan man «tune» selv. Det kan derfor være lurt å ikke bli overivrig men heller bruke roboten over tid.

Konklusjonen

Konklusjonen min, overrasker meg selv. Jeg hadde aldri klart å bygge så mange relevante følgere i samme korte tidsrom helt selv. På 4 uker så har jeg klart å få en Instagram-konto med rundt 360 følgere. Noen av disse følgerne er selvfølgelig ikke relevante, men mange er det.

Dette er en jobb jeg selv ville bruke flere timer på å gjøre, jeg vil derfor konkludere med at roboten gjorde en god jobb til en svært billig penge. Jeg tror ikke roboten erstatter og gjør en bedre jobb enn en dedikert person. Om man ikke har tiden eller ressursene til å ha en dedikert person så kan en robot gi deg det man kan kalle en «flying start». Man kommer ikke unna å måtte lage egne innlegg og det er nok greit å kun bruke roboten i en begrenset periode.

Hvis jeg skulle gjort dette eksperimentet på nytt så hadde jeg nok valgt å kjørt alt på en lavere hastighet. Det hadde vært veldig spennende å sett hvordan roboten ville jobbet over tid i et roligere tempo og sammenlignet den effekten med f.eks annonser på Instagram.

Jeg er fornøyd med jobben roboten gjorde selv om jeg helt sikkert ikke kommer til å gjøre det igjen på Instagram-kontoen til Søkemotoroptimalisering.com. Ettersom roboten kan bryte mot Instagram sine brukerbetingelser så skal jeg ikke anbefale det videre.