Jeg har lenge hatt en drøm å starte nettbutikk. I november 2019 hoppet jeg i det hele med dropshipping nettbutikken min. Jeg har alltid vært glad i julen og da falt valget ganske enkelt på juletrepynt. I dette innlegget ønsker jeg å dele med deg hvordan jeg gikk frem med da jeg skulle starte nettbutikken Juletrepynt.no.

Så hvorfor ønsket jeg å starte nettbutikk lurer du på kanskje? Ja jeg har jo jobbet med utallige nettbutikker på nett. Store, middels og mini. Men det jo noe med det å kunne bestemme selv da. Produkter, priser, design etc. Plutselig satt jeg med litt overskudd igjen på kveldene og vipps så var jeg i gang med årets morsomste prosjekt.

 

Les gjerne vår guide om hvordan du kan starte nettbutikk her!

Domenekjøp

Jeg visste egentlig ikke hva jeg skulle kalle nettbutikken. Så jeg satt inni domeneshop og søkte opp det ene og det andre. Jeg holdt selv på med juleforberedelser og kom på at julepynt – det elsker jeg. Jeg er såkalt julegal og elsker alt som har med julen å gjøre. Da jeg ved hjelp av søkeordsverktøyet i Google fant ut at det også var en del søk i Google på juletrepynt var valget enkelt. Jeg satte opp domene og webhotell i en fei.

Dropshipping nettbutikk? Hæh, hva er det?

Ja, selv om jeg har jobbet mye med nettbutikker har jeg aldri jobbet med dropshipping nettbutikker. Dropshipping handler om å videreselge produkter på nett som andre har på lager og sender for deg. Typisk fra Kina. Jeg satte opp Shopify fordi jeg har hørt så mye bra om det og koblet den sammen med en app som heter Oberlo. Oberlo samkjører da produkter som du finner på AliExpress i nettbutikken slik at jeg kan velge produkter på Aliexpress, legge det til i butikken min også betaler jeg ikke for produktet før noen faktisk har kjøpt det i nettbutikken min. Jeg slipper å ha et lager. Jeg slipper logistikk med frakt. Det er superraskt å sette opp. Både shipify og Oberlo tilbyr gratisk oppstart så man kan teste ut løsningen for å se om dette er noe man ønsker å fortsette med eller ikke.

Jeg startet nettbutikken med mellom 10-20 produkter før jeg satte på Google shopping annonser, Google annonser og Facebook/instagram annonser. Jeg satte opp planlagt innhold på Instagram og facebook via Planoly og lente meg tilbake. Puh, jeg rakk å få opp hele nettbutikken et par uker før Black Friday 2019.

Utfordringene som kom på løpende bånd

Jeg gikk ganske fort tom for annonsekroner. Planen var å bruke tiden før black friday, som kanskje er årets dårligste tidspunkt for å sette på annonser. Men jeg måtte bare komme i gang og det var da eller vente 1 år. Dette pga leveringstiden. Hvis folk skulle bestille hos meg var jeg nødt til å prøve å få levert varene innen jul. Jeg opplevde også at noen av produktene kom frem ødelagt og ikke tilsvarte produktet de hadde bestilt. Og det er vel kanskje den største utfordringen med dropshipping – man har ingen kontroll på hva leverandørene gjør, hvordan de pakker eller sender produktene. Man vet heller ikke hvordan disse menneskene har det. Jeg klarte ikke å møte mine kunders forventninger om leveringstid da jeg hadde opptil 50 dagers leveringstid på noen produkter. Og uansett hvor mye jeg kommuniserte så var det allikevel noen frustrerte kunder i romjulen som ventet på varene de hadde bestilt. Mye kundehenvendelser som man må ta seg tid til når man egentlig har ferie med barna. Det aller aller største minuset er miljøskaden ved en slik nettbutikk.

Burde du starte nettbutikk?

Nå i januar 2020 har vi allerede hørt om alle disse butikkene som legger ned. Om du burde starte nettbutikk er helt avhengig av om du har tid, lidenskap og penger. Man må glede seg over å ta inn produkter i nettbutikken og ha en kjennskap til målgruppen sin. Jeg hadde en kjempefordel, dette var et miljø jeg kjente godt til. Vi julegalne er visst skrudd sammen litt annerledes en andre ikke-julegalne. det viktigste at av alt – og det er synd å si det, men hvis du skal synes på nett må du ha et budsjett som gjør at du kan markedsføre deg i Google og i de andre kanalene. Er du ikke synlig, finnes du ikke.

Juletrepynt.no lever i dag av organisk trafikk fra Google og sosiale medier.

Vi har store fremdriftsplaner for julebutikken vår.

Som en oppfølger til dette blogginnlegget kommer jeg også til å skrive om det å drive en dropshipping nettbutikk og hvordan man kan optimalisere nettbutikken din for salg. Følg med, husk å sett deg opp på nyhetsbrev fra oss så du får melding når innleggene er ute. Meld deg på enten i margen ved siden av her om du sitter på dataen eller under innlegget om du leser dette på telefonen eller nettbrett.